Limburgers zijn dom, Zeeuwen zijn `zuunig’
31 oktober 2017
Limburgers zijn dom, Groningers gierig, Drentenaren
achterdochtig, Brabanders onbetrouwbaar,
Friesen stug en Zeeuwen `zuunig’.
Oja, en vrouwen
- kunnen niet rijden, rekenen, kaartlezen, klussen
- zeuren en huilen de hele dag
- praten aan een stuk door
- zijn alleen maar met make-up en schoenen bezig
Mannen (hou je vast mannen)
- doen bijna niets in het huishouden
- worden nooit volwassen
- kunnen maar één ding tegelijk
- stellen zich aan als ze ziek zijn
Oudere medewerkers
Zie ook mijn blog `50-plus, Brain down the drain?’
- melden zich vaker ziek
- hebben geen ambitie
- zijn langzamer van begrip
- zijn minder efficiënt
En dan hebben we nog de buitenlanders, moslims, gehandicapten en de LGBT community! Zijn we nog iemand vergeten?
”Een vooroordeel is een mening waarvan je eigenlijk niet weet of hij wel klopt.
Het is een oordeel dat niet gebaseerd is op kennis maar op een veronderstelling”
Voltaire noemde een vooroordeel een mening zonder oordeel. Iemand veroordelen zegt meer over de persoon die veroordeelt dan over de persoon die veroordeeld wordt. Denken is moeilijk, daarom oordelen veel mensen. Vergeet niet dat hoe je over een persoon denkt vaak niet is hoe de persoon in werkelijkheid is.
Een mooi verhaal vind ik de vader die met jengelende kinderen in de trein zit. De vader kijkt wezenloos uit het raam naar buiten terwijl de kinderen veel lawaai maken en aan het ruziën zijn. Een van de passagiers heeft het een tijdje zitten aankijken en houdt het niet langer uit. Hij vraagt de vader of hij zijn kinderen niet eens tot de orde kan roepen. De vader kijkt verschrikt op en zegt; `Mijn excuses, we komen net uit het ziekenhuis. Hun moeder is vandaag overleden.’ Met welke bril kijken we naar de wereld?
Is het erg dat we vooroordelen hebben? Nee, niet persé, niet zolang het onschuldig is. We doen het allemaal. En ga me nu niet vertellen dat jij ze niet hebt. Ik betrap me elke dag wel op een vooroordeel.
Zo zat ik ooit in mijn training NLP. We leerden om objectief naar anderen te kijken. De trainster vroeg een van de deelnemers om haar objectief te beschrijven. `Ik zie een vrouw, met een blauwe trui, een zwarte broek, gympen en veel armbanden’ zei de deelnemer. Hoe grappig is het dat we het vaak niet eens doorhebben dat we oordelen. De deelnemer moest uitgelegd worden dat `veel armbanden’ niet objectief is.
Gek genoeg, hebben we ook vaak vooroordelen over onszelf. Dat is ook niet erg, zolang je je maar bewust bent daarvan en je er niet naar gaat gedragen. `Ik ben een vrouw, dus ik kan niet kaart lezen.’ Je gedachten zijn sterk, je gedachten worden je woorden, je woorden worden je acties, je acties worden je gewoontes, je gewoontes worden je karakter, je karakter wordt je lot. Positieve gedachten leiden tot een positieve uitkomst, negatieve gedachten leiden tot een negatieve uitkomst.
”Een goede manier om hier tegenin te gaan is kennismaken”
Soms gaat het automatisch, zijn we ons er niet van bewust, soms is het `lekker’ om even over één kam te scheren. Ons verdiepen in de medemens kan een hoop ophelderen. Vraag jij wel eens hoe het zit met die ander? Hoe hij het ziet, wat hij doet, waarom hij iets doet? Dit invullen en erover praten met anderen terwijl je de persoon in kwestie nakijkt is makkelijk. Medestanders zijn zo gevonden.
Heb je je trouwens wel eens afgevraagd of anderen jou veroordelen? Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld de HR manager, recruiter of lijnmanager die aan tafel zit met een sollicitant of medewerker. Heb je je wel eens afgevraagd welk beeld je afgeeft met je houding en gedrag en vooral met je non-verbale communicatie? Misschien haakt de kandidaat af of raakt de medewerker gedemotiveerd door jouw non-verbale communicatie die wordt beïnvloed door een vooroordeel. Het kan iets kleins zijn waar je je misschien niet bewust van bent. Het gaat vaak om de kleine dingen, de details. En je weet, beiden heb je maar één kans om het goed te doen.
Wil je voorkomen dat je in een wervingstraject het goudhaantje misloopt of wil je de communicatie en teamspirit verhogen door actief aan de slag te gaan met het wegnemen van bewuste en onbewuste vooroordelen? Neem dan contact met ons op. We gaan dan samen aan de slag met een training, een workshop, coaching of een volledig consultancy traject.
Deel dit artikel
0 reacties