`Als je je klote voelt, is je broekzak kapot’

30 september 2020

De-lift-naar-succes-doet-het-niet-dus-neem-de-trap

Tegeltjeswijsheid’ noemt men het. Spuuglelijke oud-Hollandse tegeltjes met een Delfts blauw uiterlijk. Je hangt ze voor geen goud op in je keuken, laat staan in je huiskamer. Je legt ze het liefst in die onderste lade waar je nooit komt, of gooit ze met inpakpapier en al in de afvalbak. Of beledig ik nu een aantal mensen? We kunnen er echter niet omheen, de wijsheden die erop staan. Ze doen je glimlachen, tandenknarsen, blozen en zijn vaak de (pijnlijke) waarheid. Okay, ‘Oost West Thuis Best’ doet je gapen en is saai, maar toch! De boodschap is duidelijk en je snapt de spreuk. ‘Als je je klote voelt, is je broekzak kapot’, is voor de één tenenkrommend en de ander rolt over de vloer van het lachen. De essentie van dit soort wijsheden is dat ze het perspectief waarmee je naar de werkelijkheid kijkt, doet verschuiven.

Zo vind ik de uitspraak ‘De lift naar succes doet het niet, dus neem de trap!’ er één die mijn lijfspreuk zou kunnen zijn. Het gaat erom dat je het zelf moet maken in het leven, een ander doet het namelijk niet voor je.  Je kunt een hoop dingen doen om te zorgen voor je eigen succes, maar drie steken er voor mij bovenuit. 

1. Wees de regisseur van je eigen leven

Nu ben ik persoonlijk claustrofobisch aangelegd, geen liften of vliegtuigen of nauwe gangetjes voor mij. Ik neem liever zelf de regie en neem de trap, ik reis het liefst met mijn eigen auto en ik kies mijn eigen weg. Letterlijk en figuurlijk. 

Weet je wat er gebeurt wanneer je dat doet? Er ‘ontstaan’ dingen, je ontmoet mensen, je ontdekt mogelijkheden, zijweggetjes die je nooit gezien had. Hierdoor raak je geïnspireerd, zie je de dingen met een ander perspectief en bepaal je zelf de koers. 

2. Neem je netwerk eens onder de loep

Wie ken je allemaal en nog belangrijker, wat betekenen die mensen voor je? Denk aan iedereen van je lieve moeder en je beste vriendin, je buurman en winkelier tot die collega of kennis 

Laten we een experiment doen. Pak een vel papier en teken een horizontale as en een verticale as. Op de horizontale as zet je links in de hoek ‘niet leuk’ en helemaal rechts ‘erg leuk’. Op de verticale as zet je linksonder ‘niet belangrijk’ en linksboven ‘belangrijk’.  Trek een lijn horizontaal en verticaal zodat je vier gelijke vlakken krijgt. ‘Plot’ alle mensen die je kent in het juiste vlak. Dus je krijgt mensen linksonder die, én niet belangrijk voor je zijn, én die je niet leuk vindt. ‘Nice to have’ maar je komt er niet veel verder mee in het leven. Rechtsboven zijn de mensen die je geweldig vindt en die erg belangrijk voor je zijn. Dit is je zogenaamde ‘sweet spot’ en een ‘must have’; deze mensen kunnen je verder helpen in het leven. 

Leuk, die vriendin die jij altijd helpt als ze in zak en as zit, maar niet fijn dat je er weinig energie voor terug krijgt. Zij zit als het goed is linksonder in de hoek. Die collega die jou altijd inspireert om boeken te lezen of met een bepaalde persoon te linken en die jou binnen kan halen bij dat bedrijf, die zit waarschijnlijk rechtsboven. Die mensen kunnen wat voor jou betekenen.  

De keuze is aan jou, life is short! Je kunt het niet alleen in het leven. 

3. Something to do, something to love and something to hope for

Onderzoek heeft uitgewezen dat zingeving bijdraagt aan een gezond en succesvol leven. Ken je de 3 H’s?

Hoofd – waar geloof jij in, wat zijn jouw overtuigingen, je waarden?

Hart – hoe zit het met jouw relaties (familie, vrienden, liefde)?

Handen – hoe actief ben jij in het leven, wat doe je allemaal om je bezig te houden?

De Japanners noemen het IKIGAI – 生きがい. Dat is waar jij je bed voor uitkomt en wat jouw leven waardevol en succesvol maakt. Wil je weten wat jouw IKIGAI is? Trek 4 cirkels over elkaar. In de cirkel boven schrijf je ‘waar ik van houd’, links schrijf je ‘waar ik goed in ben’, onder ‘waar ik voor betaald word/zou kunnen worden’ en rechts schrijf je ‘wat de wereld nodig heeft’. De overlap van dit ‘venndiagram’ is je IKIGAI.

In Japan is een groot aantal 100-plussers die geen tegeltjeswijsheid nodig heeft. Zij begrijpen precies waar het om gaat:

Essentials to happiness in this life are something to do, something to love, and something to hope for.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.