Gelukkig zijn is verrekte moeilijk, vijf mythes

12 september 2020

Gelukkig-zijn-is-verrekte-moeilijk

In `Geluk – The World Book of Happiness 2.0’ draagt de hoofdredacteur, Leo Bormans het boek op aan alle mensen die het nooit zullen lezen. Geniaal! Ik draag deze blog op aan alle mensen die deze blog nooit zullen lezen. Als die mensen er niet waren, zou ik immers niet meer gevoed worden voor mijn blogs, zoals deze.

Geluk, happiness, purpose, WHY, IKIGAI, is misschien wel mijn meest favoriete onderwerp. Ik raak er niet over uitgepraat of uitgeschreven. Hetgeen ik fascinerend vind, zijn de reacties of artikelen die ik soms voorbij zie komen dat je niet altijd gelukkig kunt zijn. Ik verbaas me over dit soort uitspraken. Ja, ook ik weet, uit eigen ervaring, dat het leven soms behoorlijk SH*TTY kan zijn. Grant Duncan noemt het `het recht op verdriet’. Wat is er mis met je zoveel mogelijk goed voelen, ondanks die negatieve ervaringen. Wat zeggen ze ook alweer? Het is niet wát je overkomt in het leven maar hoe je ermee omgaat?

By the way, je SH*TTY voelen, kan enorm nuttig zijn. Als je in een dip zit, voel je als de beste wat je voelt, waarom je daar zit waar je zit, in die diepe put. Het positieve van het verhaal is, dat je ook omhoog kunt kijken en je kunt bedenken wat je moet doen om daar te komen. Misschien niet over één nacht ijs, okay. Geluk is een WERKwoord. Je moet er hard voor werken.

Ook verbaas ik me wel eens over de naïviteit die er is ten opzichte van het onderwerp geluk. Sonja Lyubomirsky noemt het `geluksmythes’;

 

1. Je kunt alleen gelukkig zijn als je met de ware trouwt
In mijn optiek bestaat de `ware’ niet en bestaat geluk uit; het koesteren van de verschillen, elkaar niet willen veranderen en elkaar de ruimte geven die de ander nodig heeft.

 

2. Ik kan alleen maar gelukkig zijn met een levenspartner
Wat zegt deze uitspraak over jouw waarde oordeel, oftewel hoeveel ben jij waard als je niet gelukkig kunt zijn zonder de ander? 1 + 1 = ?

 

3. Ik ben pas gelukkig als ik mijn droombaan heb / rijk en succesvol ben
Volgens Eckhart Tolle gaat het om het `NU’. Realiseer je je, dat wanneer je pas gelukkig kunt zijn, als je dit of als je dat…, je volkomen voorbij gaat aan het huidige moment. Als je NU niet gelukkig kunt zijn, hoe kun je dan wél gelukkig zijn in de toekomst?

 

4. Deze diagnose kom ik nooit meer te boven
Philippe van Parijs zegt, `We moeten leren pessimisme te gebruiken als een recept voor opgewektheid’. Leer met tegenslagen om te gaan door ze om te buigen in kansen. De Corona pandemie is een grote testcase wat dat betreft. Ga je bij de pakken neerzitten of kijk je welke (andere) mogelijkheden er zijn om iets te maken van je bestaan? Waar kies jij voor?

 

5. Mijn beste jaren zitten erop
Onderzoek wijst uit dat ouderen gelukkiger zijn dan jongeren en jongvolwassenen. Ontdoe je dus van dit label en geniet van je wijsheid en ervaring die met de jaren groeit en staar je niet blind op de jaren die voor je liggen.

Geluk is dus een werkwoord en je bent jouw regisseur van het leven. Je moet het zelf doen. Er is niet zoiets als een toverformule. Alhoewel, de toverformule, dat zijn misschien wel die mythes van geluk. Als je die begrijpt, begrijp je ook hoe je geluk wél kunt realiseren.

Deel dit artikel

2 Reacties

  1. Anna

    Zo is het: zonder dalen ook geen pieken.

    Antwoord
  2. arda van kuyk

    zo zo zo prachtig – en zo waar – ik leef me eigen leven ook zo – elke dag es en verassing en en cadeau – veel dank en groetjes Arda uit Nieuw Zeeland x

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *