Veel blaten & weinig zeggen…

7 augustus 2017

Blaten-weinig-zeggen-Lagace-HR-Training-Coaching

EnterT(r)ainer

Over NLP bestaan een hoop misverstanden. Soms vermijd ik het gebruik van het woord NLP omdat sommige mensen denken dat het een moeilijke materie is of ze denken dat je een tweede Emile Ratelband bent.  Nu is Emile een serieuze NLP trainer, maar hij noemt zichzelf ‘entertrainer’ (een samentrekking van entertainer en trainer). Ik ben trainer en Tsjakkaaaaaaaaaaa! dat roep ik al helemaal niet.
Laat ik u toch overtuigen dat NLP leuk is en super handig in de praktijk. Ik beloof u dat communiceren er veel leuker door wordt als ik u een paar technieken verklap.
Okay, we noemen het geen NLP meer. Laten we het communiceren noemen.

 

Belletjes die gaan rinkelen, op je tanden bijten of de andere kant uitkijken?

Er zijn 5 zintuigen waarmee we de wereld om ons heen ervaren. U raadt ze vast al….

ZIEN – HOREN – VOELEN – RUIKEN – PROEVEN

Met deze zintuigen interpreteren we de informatie die van buitenaf op ons afkomt.

Nu hebben mensen een voorkeur voor een zintuig.

Als je weet wat de voorkeur is, dan praat dat wat makkelijker zeg maar. Dan voelt de ander zich beter begrepen. Begrijpt u wel?

Stel u heeft een gesprek met uw medewerker. Het loopt de laatste tijd niet zo lekker op het werk.  De voorkeur van deze medewerker is voelen. En u bent meer van het zien.

De medewerker spreekt over het werk en maakt daarbij gebaren met zijn handen vanuit de buik, en de woorden lijken er moeilijk uit te komen, bijna geforceerd. U wordt ongeduldig en heeft nog een hoop te doen vandaag. Het gesprek loopt stroef. Er valt weer een pauze en u zegt om het tempo op te voeren. `Maar hoe zie jij de situatie? Het heeft geen zin om de andere kant op te kijken. Misschien zie ik een aantal dingen over het hoofd, maar ik probeer een beeld te schetsen.’

 

Hoort u wat ik zeg? Ik dacht het niet!

De medewerker voor u, de gevoelsmens, ziet helemaal niets en kijkt al helemaal nergens naar en van beelden schetsen heeft hij al helemaal geen kaas gegeten.

Laten we het gesprek over doen. En neem vooral de tijd en respecteer pauzes. Daar houden deze gevoelsmensen `kinestheten’ van. Dat hebben ze nodig.

`Hoe voel je je? We kunnen de situatie wel de rug toekeren maar dat heeft geen zin.

Ik heb het idee dat je geen grip op de situatie hebt en ik wil zo graag dat je weer de touwtjes in handen krijgt.’

Ziet u waar ik naar toe wil, of voelt u het ook zo? Of misschien gaat het `het ene oor in, en het andere uit? Of gaat er een belletje rinkelen?

Manager, medewerker, directie, doe er uw voordeel mee! Ik beloof u dat gesprekken veel leuker en interessanter gaan worden en dat u met veel meer plezier aan het werk gaat. Tot slot, gaan we minimaal 25% meer rendement uit uw communicatie halen?

Wil u nou meer weten, maak dan een afspraak op deze website of boek direct onze workshop 

Excellent communiceren “met NLP” in 1 dag

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.