Met nieuwe panty’s op sollicitatie gesprek

23 juli 2017

 

Drie horror scenario’s

1] 1e gesprek ging grandioos! 2e gesprek…?

Je komt bijna naar buiten gevlogen! Er was een enorme klik. Je kon lekker sparren over je vak. Je werd al helemaal enthousiast bij het idee dat je hier mag beginnen. Die baan heb je in de pocket. Wat een cool bedrijf!

It’s a beautiful day en de zon schijnt. Je krijgt bijna zin om te fluiten.

Er is alleen nog dat tweede gesprek. Maar dat is slechts een formaliteit zoals ze je vertelden. Je voelt aan je theewater dat je hier binnenkort gaat beginnen.

Enthousiast kom je een week later voor je tweede gesprek. Leek je CV in het eerste gesprek zo fantastisch, je voelt je nu bijna een loser. Hebben we het wel over dezelfde baan? De persoon tegenover je lijkt je niet helemaal (of helemaal niet?) te zien zitten. Heeft hij je cv wel gezien? Er is iets aan de hand, maar je kunt er niet de vinger op leggen.

Gevolg: je gaat met een kater naar huis. Donkere wolken pakken zich samen. Het bedrijf lijkt opeens niet meer zo cool….maar koel!

In de trein naar huis, draai je de film terug en vraag je je af waar het mis is gegaan. Wat had je kunnen doen om dit te voorkomen? Ligt het wel aan mij? Wat had mijn gesprekspartner anders kunnen doen?

 

2] De juiste locatie?

Met dank aan de verteller van dit `mooie’ verhaal.

Het lijkt de warmste dag van het jaar.  Ik zit met klotsende oksels en mijn dure, nieuwe panty’s in mijn auto op weg naar een gesprek over dé droombaan.

Ik draai na veel pijn en moeite het parkeerterrein op. Het was lang zoeken naar een plek op het immens uitgestrekte en volle parkeerterrein.  Het blijft altijd een beetje spannend zo’n gesprek. Ik ben gelukkig op tijd. Nog ruim 10 minuten. Dat gaat goed.

Ik stap met 1 been uit de auto en mijn mobiele telefoon gaat. Ik herken het nummer. Huuuuuh……? `Ja, Sandra, goedemorgen, met Monique. Je hebt om 10 uur een gesprek bij ons. Ik wilde nog even checken of je doorgegeven is dat het gesprek op het hoofdkantoor plaatsvindt. Wist je dat?’ Nee, dus. OK, rechtsomkeert dan maar. `Dan zien we je over 15 minuten!’

Ik leg uit dat 15 minuten een optimistische inschatting is. Wanneer ik een half uur later het juiste parkeerterrein opdraai word ik weer gebeld of ik er al ben.

Ik word vrolijk opgewacht bij de voordeur. In de kamer is het gelukkig lekker koel.  Na een super snelle introductie (`omwille van de tijd’ en `er zijn nog meer kandidaten’) word ik meteen door twee HR dames onder vuur genomen en mag ik aangeven waarom men mij zou moeten aannemen.  Na 30 minuten sta ik weer bij mijn auto.

Anderhalve week later word ik gebeld door de recruiter. Nee, niet aangenomen, maar dat had u al geraden.  Gekozen voor een kandidaat waar meer de klik mee was. Ik bedenk dat ik het bedrijf nog wel wat tips kan geven met betrekking tot een professionele werving- en selectieprocedure.

 

3] CV van een ander

Tja, dit verhaal is mij persoonlijk overkomen.

Het adres was dichtbij mijn huis, in het centrum van Rotterdam.  Ik vond het verdacht toen men het sollicitatiegesprek begon met de vraag of ik het makkelijk had kunnen vinden. `Ik woonde immers nogal een eindje uit de buurt.’

Het CV dat voor mijn gesprekspartner lag, bleek van een andere `Sandra’.

Nadat snel een kopietje van mijn CV was gemaakt dat ik (gelukkig) had meegenomen, heeft men voor de formaliteit nog een interview met mij gedaan.
Het voelde een beetje vreemd, en niet lekker.

Had ik gewoon weg moeten gaan toen bleek dat ik helemaal niet verwacht werd?

 

Conclusie

De kandidaat heeft niet helemaal in de hand hoe het gesprek verloopt.

o   Is de gesprekspartner wel goed voorbereid?

o   Is er wel een klik?

o   Heb ik wel de juiste ervaring?

o   Ben ik de persoon die ze zoeken?

o   Heb ik de juiste en volledige gegevens gekregen voor het gesprek?

o   Weet men wel hoe je een sollicitatiegesprek voert?

 

Recruiters kunnen de meest geweldig kandidaten selecteren maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om de juiste mensen aan boord te krijgen.


Ben je nieuwsgierig geworden?

Wil je weten hoe je een maximaal rendement haalt uit sollicitatie gesprekken met kandidaten?  Maak dan een vrijblijvende afspraak op deze website.

 

Deel dit artikel

1 Reactie

  1. levende geschiedenis

    goed artikel, heel erg bedankt

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.