Hoeren & sperma-emmers of …

8 augustus 2022

Hoeren en sperma emmers blog Sandra Lagace www.lagace.nl

Het ging over hoeren, sperma-emmers (ik had nog nooit van dit zelfstandig naamwoord gehoord) en meer bij de inmiddels beruchte speech van het Amsterdams Studenten Corps A.S.C. De video die gemaakt werd, is misselijk makend. In het Parool werd het `heugelijke’ nieuws bekend gemaakt dat de inschrijvingen weer geopend zijn bij dit studentencorps.

Ook heel `geruststellend’ is dat de (tevens beruchte) ontgroeningsrituelen volgens een brief van de vereniging niet meer voor zullen komen. „Het doel van de kennismakingstijd van de vereniging is uitsluitend om aspirant-leden bekend te laten worden met het bestuur, de leden en de geschiedenis van de vereniging”, aldus het bestuur, dat verder schrijft dat leden nog geïnformeerd zullen worden over extra voorzorgsmaatregelen.

De video blijft bij mij `hangen’. Ik hoor de mannen verschillende keren `hoeren’ scanderen. De mannen lijken het reuze naar hun zin te hebben. Ik vraag me af hoe de ouders van de studenten (of het nu hun dochter of hun zoon betreft) zich voelen. En de beroemdste ouders zijn natuurlijk die van Prinses Amalia. Inmiddels hebben die er voor gekozen om Amalia niet lid te laten worden van het A.S.C. Ik vraag me trouwens af of die mannen die `hoeren’ scandeerden, sinds de publicatie van de beruchte video nu anders tegen de `vrouwen’ aankijken. Ik vrees van niet.

Bij het televisieprogramma `Renze’ schoof een voormalig corpslid van een Leidse studentenvereniging aan tafel. Volgens haar waren in de jaren 90 dit soort praktijken normaal. „Je kwam de sociëteit binnen en dat soort dingen werden gewoon geroepen. Ik dacht wel ‘zielepoten, het zal wel’. Maar nu is de tijd veranderd.” Ik heb met verbazing zitten kijken en vraag me serieus af hoe je dit in de jaren 90 wel normaal kon vinden.

Tijdens mijn studie in Leiden, koos ik er voor geen lid te worden van een studentenvereniging. Met alle respect trouwens voor een ieder die wel lid is (geweest). Tijdens mijn introductieweek heb ik met verschillende verenigingen kennis gemaakt. Ook bij de studenten vereniging van het voormalig corpslid aan tafel bij Renze. Ik had er niets mee.

Mijn moeder vroeg zich af of het niet beter was geweest als ik lid was geworden van een studentenvereniging. `Daar kom je sterker uit’, zei ze. Ik vraag me af hoe de ouders van nu daar over denken. Ik ben trouwens sterk uit mijn studentenperiode gekomen. Ook zonder lidmaatschap van een studentenvereniging is het helemaal goed gekomen met me.

In een artikel van het Parool  staat dat er wederom meer inschrijvingen bij het Amsterdams Studenten corps A.S.C. zijn dan dat er plekken zijn. Ik zou het mooi hebben gevonden wanneer er zich geen enkele vrouw voor het nieuwe jaar gemeld had. Ik zou het mooi hebben gevonden als de vrouwen gekozen hadden om elkaars cheerleader te zijn en massaal waren weggelopen tijdens de beruchte speech.

Vrouwelijk leiderschap betekent ook je `ballen’ durven tonen. Durven zeggen dat het niet normaal is. Wij vrouwen (en mannen) zijn aan zet!

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.