WAT IS JOUW IKIGAI ( 生き 甲斐 )?

27 februari 2018

wat-is-jouw-IKIGAI_1

De Japanners noemen het IKIGAI.`Iki’ 生き betekent leven; `kai’ 甲斐 betekent waardevol. Een waardevol leven, jouw reden van zijn. Jouw ikigai wordt bepaald door jouw passie, beroep, roeping en missie.Doe jij wat je echt leuk vindt? Of doe je alleen waarvoor je betaald wordt? Of word jij betaald voor waar jij van houdt? En waar je van houdt, is dat wat de wereld nodig heeft?

Je kunt je afvragen hoeveel mensen zich laten leiden door hun passie en gestuurd worden door hun beroep. Als maandagochtend de wekker gaat, word je dan blij? Voel je je energiek? Heb je er weer zin in om nieuwe dingen te ontdekken en te bedenken, creëren?  Of word je moe wakker, heb je een steen in je maag, krijg je al hoofdpijn als je denkt aan je manager, je collega’s, of die taken die op je wachten?

Een artikel uit GGZ Nieuws van juli 2017 geeft aan dat 75% van de jongeren last heeft van stress en burn-out klachten. Dat percentage was nog nooit zo hoog. Veel jongeren zitten vast in een baan die niet voldoet aan de verwachtingen. Met als gevolg stress dat vervolgens weer leidt tot ziekteverzuim.

Wat zou er gebeuren als we bij ons zelf te rade zouden gaan en ons zouden afvragen wat onze ikigai is? Waar houd je van, waar ben je goed in, waar word je voor betaald en wat heb je te bieden wat deze wereld nodig heeft? Zijn deze zaken in balans of slaat de balans door bij een van deze aspecten? Confucius zei al dat het leven simpel is maar dat de mens het zichzelf steeds weer onnodig gecompliceerd maakt.

Je kunt je trouwens afvragen hoe het zit met die Japanners en hun ikigai. Er is ook een Japans woord Karoshi 過労死 dat betekent `dood door overwerk’. Het aantal gevallen van sterfte door overwerk steeg in Japan de afgelopen jaren schrikbarend, met name onder starters.

Lagace HR Training & Coaching kan je helpen met jouw IKIGAI!

 

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *