Medewerkers zijn net kinderen

3 december 2018

Medewerkers-zijn-net-kinderen_Lagace-HR-Training-Coaching

Het wordt me niet altijd in dank afgenomen maar ik maak graag de vergelijking tussen kleine kinderen en personeel. Een van mijn stokpaardjes is namelijk dat kinderen de ruimte nemen die ze krijgen. Met personeel is het vaak niet anders. Een kind dat zijn gelijk niet krijgt bij mama, loopt naar papa. Wanneer het daar ook niet lukt, zijn er altijd nog tante en oom, of opa en oma. Bij medewerkers werken de mechanismes vaak hetzelfde.

De ruimte die je als manager geeft, wordt ook genomen. Ik geef het personeel nog gelijk ook! `S-ochtends te laat op kantoor komen, een half uur bij de koffiemachine blijven kletsen, of maar wat `sociaal’ aanklooien op de computer (lekker FB’en of Nu.nl bekijken), honderd keer per dag Whats app berichtjes op de telefoon bekijken (zodat iedereen weer bijgepraat is), waarom zou ik niet, als ik toch niet gecontroleerd of gecorrigeerd word? Kinderen hebben regels nodig en moeten gecontroleerd en bijgestuurd worden, personeel ook. Medewerkers hebben behoefte aan structuur en duidelijkheid. Regels, doelen en controle of deze doelen bereikt worden, zijn dus noodzakelijk.

 

Uren op FB en what’s appen met vrienden in de baas zijn tijd

 

En als kinderen zich niet `gedragen’ zoals we willen, ligt dit toch vaak aan degenen die ze opvoeden. Met personeel is het niet anders. Een personeelslid dat zich niet gedraagt, krijgt blijkbaar de ruimte van zijn manager. Wanneer die ruimte niet geboden wordt, en het personeelslid loopt naar andere collega’s of andere managers om te klagen, dan krijgen ze blijkbaar daar alsnog de ruimte. Het is de schone taak van de manager om medewerkers te inspireren en de verantwoordelijkheid te geven, dus dit is een andere ruimte, om te groeien. Geef sturing, controleer en stuur bij. Lees ook mijn blog Inspirerend coachen van medewerkers.

 

Welke ruimte geeft u uw personeel?

 

Hoe mooi is het wanneer u zelf een voorbeeld bent voor uw personeel en ook verantwoordelijkheid durft te nemen en te tonen. Laat u uw medewerkers de ruimte nemen, of geeft u ze de ruimte die ze nodig hebben (om te groeien)? In deze naderende periode van feestdagen geef ik u graag een ander (geleend) stokpaardje cadeau, voor uzelf of om weg te geven. Wanneer de zaken niet lopen zoals u zou willen dat ze lopen is niet de vraag `hoe kon dit gebeuren?’ maar `hoe kon ik dit laten gebeuren?

Laat mij u helpen om uw personeel te laten groeien.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.