Op 1 januari stop ik ECHT! 

31 december 2017

Op-1-januari-stop-ik-ECHT-met...._Lagace-HR-Training-Coaching

Ze stak er nog één op. `Op 1 januari ga ik echt stoppen!` Haar blik ontweek mij terwijl ze nerveus een flinke trek van haar sigaret nam. `Ik wil nu echt van die rotzooi af. Het is zo zonde van het geld.’ Haar huid zag er grauw en gerimpeld uit. Het leek wel alsof het allemaal niet meer uitmaakte, alsof het leed al geleden was. Waarom geloofde ik haar goede voornemen niet? Omdat ik dit al zo vaak gehoord had? Waarom niet nu stoppen of op 10 november?  Als je echt wil, dan stop je ook.

Zoals die collega die zwanger was en van de één op de andere dag stopte met roken. De baby in haar buik was haar motivatie om te stoppen. Ineens! Geen pijn of moeite. Net zoals de koffie en de wijn die ze niet meer dronk. Die collega zei ook niet, ik stop op 1 januari. Nee, ze stopte in maart toen ze zwanger bleek te zijn.

 

Goede voornemens, ammehoela!

 

Mijn gedachten dwaalden af. Ik dacht aan die nachtdienst die ik draaide met die collega met overgewicht. Ze heeft me die nacht verteld hoe moeilijk het was om af te vallen, hoe ze gepest werd. Ze ging echt afvallen. Die nacht heeft ze een hele rol koekjes opgegeten.

En wat dacht je van die collega met overgewicht, die vertelde, dat ze die éne keer dat ze in de stad een frietje at, vies aangekeken werd door mensen. Toen dacht ik, waarschijnlijk net zoals die mensen, is het echt die éne keer geweest?

 

En nu stop ik echt met roken

 

Ik betrapte me op de vooroordelen die door mijn hoofd gierden. `Het lukt je echt wel’ zei ik tegen mijn collega. Het voelde alsof alle hypocrisie uit mijn stem klonk. `Nog 1 sigaretje, en dan gaan we weer aan het werk’ zei ze.  Terwijl ze door ratelde over nicotine pleisters en dat éne boek dat haar vriendin had gelezen over stoppen met roken, dacht ik aan mijn vader. Sinds zijn 14e jaar tot aan zijn dood 60 jaar later, rookte hij twee pakjes per dag. Ook hij `wilde’ stoppen. De brandplekken van zijn peuken waren overal te vinden in huis. Op de wasmachine in de badkamer, in dat bakje dat als asbak gefungeerd had (en wat niet zo’n goed idee was achteraf gezien), de brandvlek in de zitting van die stoel… Hij was begonnen op verschillende tijden te roken, zodat het tijdschema, de routine in de war wordt gegooid. Helaas, het mocht niet baten. De man `wilde’ wel stoppen, maar wilde niet écht stoppen.

Ze trapte de peuk uit met haar voet alsof ze een insect dood wilde maken.  Ik dacht aan dat filmpje dat ik op YouTube had gezien over motivatie. `The way you begin your day, is the way you will end your day’.  Ik vroeg me af wat het eerste was wat mijn collega`s-ochtends deed nadat ze uit haar bed kwam. Ik heb het haar maar niet gevraagd. Motivatie en goede voornemens gaan niet altijd samen bedacht ik me.

Wat goed dat u het besluit heeft genomen om uw goede voornemen in te leveren voor het realiseren van een concreet doel! Bent u op zoek naar een coach om u te begeleiden in het realiseren van dit voor u zo belangrijke doel?  Zet dan de volgende stap en neem contact met ons op voor een coaching en we gaan samen uw doel werkelijkheid maken in het nieuwe jaar!

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.