Wees de Paul Verhoeven van je leven

8 januari 2018

Wees-de-Paul-Verhoeven-van-jouw-leven

Ben jij de Paul Verhoeven van je leven? Ik las ooit een quote `Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about, be kind, always’.  Iedereen heeft een levensverhaal. We weten alleen vaak niet welk verhaal dat is. Dus wees aardig voor elkaar.

Luister jij wel eens naar anderen? En dan bedoel ik echt luisteren. Het moment dat je niet op je laptop zit te turen, of aan het FB’en bent op je mobiele telefoon als de ander tegen je aan het praten is.  Luisteren doe je namelijk niet alleen met je oren maar ook met je ogen, je gevoel. Dus observeren en er voor 100% zijn voor de ander. En niet in gedachten bedenken welk antwoord je wil geven, want ik verzeker je, dan hoor je niet wat de ander jou aan het vertellen is.

We weten niet welk verhaal achter een gedrag schuil gaat. Wel hebben we er vaak een oordeel over. Over wat we zien, of denken te zien.

 

We hebben allemaal een levensverhaal te vertellen

 

De kaart is niet het gebied. Ik denk aan dat schilderij van Magritte `ceci n’est pas une pipe’ (`dit is geen pijp’). Op het schilderij pronkt een pijp. Wat Magritte bedoelt te zeggen is, dit is een schilderij en geen pijp. Het is dus maar wat jij er in ziet. Iedereen heeft zijn eigen kijk op de wereld. Die kijk op de wereld is gevormd door je opvoeding, je opa, je oma, je ouders, je vriendjes op school, de buurt waarin je bent opgegroeid,….. Relaties, ervaringen vormen ons leven.  Die ervaringen kunnen zowel negatief als positief zijn. Die ervaringen ontwikkelen zich als patronen. Omdat het veilig voelt, omdat je het altijd zo hebt gedaan, omdat je het zo geleerd hebt. Je weet niet beter, toch? Wat sommige mensen zich niet realiseren is dat ze een keuze hebben. Ga je in de slachtoffer rol zitten of kom je sterker uit de strijd? Welk verhaal vertel jij tegen jezelf?

 

Raken we verstrikt in ons leven en worden we ons verhaal

 

Is het een mooi verhaal dat jij tegen jezelf vertelt? Ben jij de stoere ridder of de mooie prinses? Of ben jij het lelijke eendje of de loser die altijd pech heeft en niets kan?

Het verhaal dat jij jezelf vertelt, vormt het leven dat jij creëert. Madison heeft het over het `framen’ van de omstandigheden. Als je dat nou op een manier doet die goed voor jou is dan ben jij de regisseur van jouw leven. Hoe cool is dat? Het is alsof je je eigen script schrijft, of herschrijft. Wat de pijn ook is die jou overkomen is, je kunt er als een held mee vandoor gaan. Je kunt er voor kiezen om de mislukkeling te zijn, of je kunt er voor kiezen om verantwoordelijkheid voor jouw verhaal te nemen en te leren, groeien en er als een held uit te komen.

 

Wees aardig voor jezelf en kies voorzichtig de rollen 

 

Als je je eenmaal realiseert dat jij de Paul Verhoeven bent van het script van je eigen leven, dan ben je vrij om er een meesterwerk van te maken.

Wil je meer weten of wil jij ook weer de regie, neem dan contact met ons op voor een training of coaching.

(geïnspireerd door Madison Taylor)

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.